image

Nieuws

De architect neemt je mee door de Tuin van Teding

Marc Bukman zit met zijn architectenbureau in hartje Delft. Alleen al om die reden was een ontwerp maken voor de Tuin van Teding hem op het lijf geschreven. Daarbij is Steenhuis Bukman Architecten sterk in eigentijdse oplossingen in te passen in de context, of dit nu naoorlogs, middeleeuws of wat dan ook is. Als we Marc vragen waar hij zijn inspiratie vond, begint hij te vertellen. In zijn enthousiasme neemt hij ons moeiteloos mee.


“De Tuin van Teding komt in een wijk met veel naoorlogse bebouwing. De meeste woningen en appartementengebouwen stammen uit de jaren 50. Niet per se een bouwstijl die bekendstaat om haar rijkheid en charme. Tot je goed gaat kijken, want er zijn prachtige dingen te zien en daar hebben wij ons dan ook met plezier door laten inspireren. Mooie spiegelingen in de positie van ramen en opvallende trappenhuizen zijn slechts enkele voorbeelden.”


Optimisme
“In de architectuur van de jaren 50 is een voorzichtig optimisme terug te zien. Deze speelsheid zie je terug in dit gebouw. Zo hebben we het balkon schuin weg laten lopen. Dit in combinatie met een glazen balustrade en op sommige plekken verdiepingshoge lamellen zorgt voor een speels geheel.  Verder ben ik heel blij met de balkons die echt onderdeel uitmaken van het geheel. Dat geeft een gebouw veel meer kwaliteit.”


Open en toch met voldoende privacy
“Niet alleen de uitstraling van het gebouw telt voor ons, we willen bewoners ook een superfijn thuis bieden waar ze maximaal genieten van de groene omgeving waarin ze wonen. De glazen balustrades geven een transparant karakter en achter de lamellen vind je een beschutte plek met privacy en schaduw. Het is maar net waar je zin in hebt. Bijkomend voordeel is dat de verticale lamellen bij het balkon vaak ter plaatse van een slaapkamer komen, zodat je hier minder inkijk hebt. We hebben natuurlijk goed uitgerekend of de lamellen niet te veel licht tegenhouden, maar dat is dik in orde.”


Dat zorgt voor een veilig gevoel
Steenhuis Bukman Architecten staat erom bekend geen gebouwen met ´blinde´ gevels te ontwerpen. Een blinde gevel is een wand zonder ramen en deuren. “Ja, daar zijn we bijna principieel tegen. We willen dat bewoners zich veilig voelen en dat gebeurt als er sociale controle, levendigheid en licht op straat is. In het geval van de Tuin van Teding hebben we gekozen voor enorm grote ramen met een uitstekend bloemkozijn. Waar je ook bent in huis, overal kijk je mooi uit.”


Nieuw wonen in een straat met 70 jaar oude bomen
Volgens Marc is het bijzonder dat de ooit bedachte stedenbouwkundige opzet voor deze wijk nog steeds in tact is. “Dat resulteert in prachtig, volwassen groen. Nieuw wonen in een wijk met bomen die meer dan 70 jaar oud zijn, dat is toch fantastisch. En kijk hoe vrij de gebouwen in de ruimte staan.” Terwijl hij dit vertelt, wijst Marc naar een Google Earth-plaatje. Inderdaad opvallend.


Tuinieren met liefde
Marc vervolgt: “Als ik belangstellenden voor deze nieuwbouw een tip mag geven, ga eens kijken bij de tuinen achter de Van Blommesteinstraat. Deze zijn ooit ontworpen door Mien Ruys, een heel bekende landschapsarchitect. De tuinen zijn er nog steeds en worden met liefde door de bewoners onderhouden. Ik vermoed én hoop dat het straks ook in de Tuin van Teding zo zal zijn. Ook bij het ontwerp van de gezamenlijke tuin en de openbare ruimte rond het gebouw wordt een landschapsarchitect betrokken. Het wordt prachtig.”


Warm welkom
Als je straks thuiskomt in de Tuin van Teding staat je een warm welkom te wachten. Marc legt uit: “De entree heeft net als het gebouw geen voor- of achterzijde. Overal even mooi. De glazen puien op alle verdiepingen zorgen ervoor dat je bij binnenkomst gelijk weer naar buiten kijkt. Ik kan niet wachten om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe mooi alles op zijn plek is gevallen.”

Even voorstellen

Maak kennis met de makelaars van de Tuin van Teding

Olsthoorn Makelaars gaat de appartementen in de Tuin van Teding verkopen. Robbert-Jan Eijk en Esther Olsthoorn zijn jouw contactpersonen. We laten je graag kennismaken. Op een mooie dag spreken we af op de plek waar het appartementengebouw komt.

Robbert-Jan en Esther kennen de locatie goed. Robbert-Jan is hier opgegroeid en Esther heeft hier een vriendin wonen, waardoor ze er vaak komt. “Kijk!” zegt Robbert-Jan, terwijl hij naar het kunstwerk in de groenzone wijst. “Daar heb ik vroeger veel in geklommen. Ik geloof dat dat nu niet meer mag.” Hij vertelt verder. “En bij de Ring Pass Delftse Hockey- en Tennisclub stond zo’n beetje mijn bed. Ik ben nog steeds lid. Het feit dat mijn roots hier ligt, maakt het extra leuk om bij de Tuin van Teding betrokken te zijn. Als mensen vragen hebben over de buurt, nodig ik ze van harte uit om contact op te nemen.”


Liefde voor Delft
Esther vult hem aan: “Ik heb altijd al een grote liefde voor Delft gehad. Het is zo’n leuke stad in alle opzichten. De horeca, winkels en voorzieningen zijn goed en de stad heeft door de oudheid en grachten ontzettend veel charme. Een vriendin van mij woont hier al jaren om de hoek en daardoor ken ik ook deze plek heel goed. Geweldig dat ze nu midden in het bestaande groen nieuw gaan bouwen.” Esther wijst naar de enorme bomenrij. “Kijk nou hoe mooi!”


Herinneringen ophalen
Terwijl we rondlopen, worden er herinneringen opgehaald. “Weet je nog hoe Banketbakkerij Stoffer altijd rondreed in die wagen met een moorkop erbovenop? Zo nog maar even wat lekkers halen?” Voor jouw informatie: Stoffer is een begrip in Delft! De makelaars vervolgen: ”Het is leuk om te zien dat de PLUS-supermarkt en snackbar zo mooi zijn geworden. In alle opzichten zit de Kuijperwijk in de lift. En terecht ook, want hier woon je groen en vrij, maar zit je ook met een paar minuten in hartje Delft!”


Hier vind je elkaar
Esther en Robbert-Jan zijn blij met het woningaanbod van de Tuin van Teding. De grootte en bijbehorende prijzen maken het ook voor starters die vanuit de wijk door willen stromen naar een koopwoning mogelijk om te kopen. En dan is het gebouw ook nog eens prachtig vormgegeven. De Tuin van Teding past bij de omliggende bebouwing. Even verderop is er ook een gebouw met een gemeenschappelijke tuin en veel openbaar groen eromheen. We zien dat daar volop gebruik van wordt gemaakt. Dat belooft veel goeds voor de toekomst van deze nieuwbouw.”


Rondje park
Terwijl we kletsen, wandelen we steeds verder. Voor we het weten staan we in het Hof van Delftpark. Wat is dat dichtbij! De opvallend waterrijke plek is perfect voor een wandeling of om de (klein)kinderen even uit te laten razen. Samen: “Er is een speeltuin en bij het Buurtkippenhok moet je echt een keer zijn geweest. Samen met vrijwilligers uit de buurt verzorgen de deelnemers van Firma van Buiten de kippen en rapen ze de eitjes.” 

Na een leuk rondje wandelen, nemen we afscheid. Zie jij jezelf wel op deze plek wonen? In het groen met winkels en park om de hoek en de stad op 7 minuten fietsafstand? Loop dan ook eens een rondje. Én laat je gegevens achter. Via de nieuwsbrieven houden we alle belangstellenden op de hoogte.

Alle woningen zijn verkocht!

Heb je interesse in één van de appartementen? Schrijf je nu in of
 bel de makelaar als je vragen hebt: Olsthoorn Makelaars 070 308 46 56