04-06-2021

De architect neemt je mee door de Tuin van Teding

Marc Bukman zit met zijn architectenbureau in hartje Delft. Alleen al om die reden was een ontwerp maken voor de Tuin van Teding hem op het lijf geschreven. Daarbij is Steenhuis Bukman Architecten sterk in eigentijdse oplossingen in te passen in de context, of dit nu naoorlogs, middeleeuws of wat dan ook is. Als we Marc vragen waar hij zijn inspiratie vond, begint hij te vertellen. In zijn enthousiasme neemt hij ons moeiteloos mee.


“De Tuin van Teding komt in een wijk met veel naoorlogse bebouwing. De meeste woningen en appartementengebouwen stammen uit de jaren 50. Niet per se een bouwstijl die bekendstaat om haar rijkheid en charme. Tot je goed gaat kijken, want er zijn prachtige dingen te zien en daar hebben wij ons dan ook met plezier door laten inspireren. Mooie spiegelingen in de positie van ramen en opvallende trappenhuizen zijn slechts enkele voorbeelden.”


Optimisme
“In de architectuur van de jaren 50 is een voorzichtig optimisme terug te zien. Deze speelsheid zie je terug in dit gebouw. Zo hebben we het balkon schuin weg laten lopen. Dit in combinatie met een glazen balustrade en op sommige plekken verdiepingshoge lamellen zorgt voor een speels geheel.  Verder ben ik heel blij met de balkons die echt onderdeel uitmaken van het geheel. Dat geeft een gebouw veel meer kwaliteit.”


Open en toch met voldoende privacy
“Niet alleen de uitstraling van het gebouw telt voor ons, we willen bewoners ook een superfijn thuis bieden waar ze maximaal genieten van de groene omgeving waarin ze wonen. De glazen balustrades geven een transparant karakter en achter de lamellen vind je een beschutte plek met privacy en schaduw. Het is maar net waar je zin in hebt. Bijkomend voordeel is dat de verticale lamellen bij het balkon vaak ter plaatse van een slaapkamer komen, zodat je hier minder inkijk hebt. We hebben natuurlijk goed uitgerekend of de lamellen niet te veel licht tegenhouden, maar dat is dik in orde.”


Dat zorgt voor een veilig gevoel
Steenhuis Bukman Architecten staat erom bekend geen gebouwen met ´blinde´ gevels te ontwerpen. Een blinde gevel is een wand zonder ramen en deuren. “Ja, daar zijn we bijna principieel tegen. We willen dat bewoners zich veilig voelen en dat gebeurt als er sociale controle, levendigheid en licht op straat is. In het geval van de Tuin van Teding hebben we gekozen voor enorm grote ramen met een uitstekend bloemkozijn. Waar je ook bent in huis, overal kijk je mooi uit.”


Nieuw wonen in een straat met 70 jaar oude bomen
Volgens Marc is het bijzonder dat de ooit bedachte stedenbouwkundige opzet voor deze wijk nog steeds in tact is. “Dat resulteert in prachtig, volwassen groen. Nieuw wonen in een wijk met bomen die meer dan 70 jaar oud zijn, dat is toch fantastisch. En kijk hoe vrij de gebouwen in de ruimte staan.” Terwijl hij dit vertelt, wijst Marc naar een Google Earth-plaatje. Inderdaad opvallend.


Tuinieren met liefde
Marc vervolgt: “Als ik belangstellenden voor deze nieuwbouw een tip mag geven, ga eens kijken bij de tuinen achter de Van Blommesteinstraat. Deze zijn ooit ontworpen door Mien Ruys, een heel bekende landschapsarchitect. De tuinen zijn er nog steeds en worden met liefde door de bewoners onderhouden. Ik vermoed én hoop dat het straks ook in de Tuin van Teding zo zal zijn. Ook bij het ontwerp van de gezamenlijke tuin en de openbare ruimte rond het gebouw wordt een landschapsarchitect betrokken. Het wordt prachtig.”


Warm welkom
Als je straks thuiskomt in de Tuin van Teding staat je een warm welkom te wachten. Marc legt uit: “De entree heeft net als het gebouw geen voor- of achterzijde. Overal even mooi. De glazen puien op alle verdiepingen zorgen ervoor dat je bij binnenkomst gelijk weer naar buiten kijkt. Ik kan niet wachten om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe mooi alles op zijn plek is gevallen.”